Selasa, 14 Februari 2017

ANAK BABAH


Alahai baru 2 hari babahnya outstation,dina pun start lah...nasib baik kali ni tak lama abg ajoi kena pergi..kalau tak dulu tu..sebulan lah,3 minggu lah...kali ni tak sampai 2 minggu..dalam 11 hari je rasanya...so lega sikit hati aku ni...bukan apa ye...aku paling lemah kalau abg ajoi outstation...dina sure akan demam punye......tak larat woooo...memang selalunya macam nie lah kalau time babahnya outstation...mungkin sebab dia teramat rapat dengan babahnya...berbeza sikit masa kakak ila dan nia...dorang kalau babahnya takde pun takde la nak demam bagai......relex jer kalau takde babahnya...janji mesti kena ada aku...tapi lain pulak dengan dina ni...asal dia tahu babahnya nak outstation je..start la..selang 2-3 hari mesti badan panas....babahnya pun dah faham sangat dah..padahal kalau babahnya outstation setiap malam wajib call anak-anak ni....

Tapikan aku rasa...pe'el dina ni...ada kene mengena dengan aku jugak tau...sebab pernah lah..time aku pregnant kan dia (dina) time tu,abg ajoi kena outstation ke osaka dalam sebulan lebih jugak lah......aku memang emosi gila-gila ni..padahal bukan tak biasa kena tinggal weei dengan laki...hahaha...dari awal perkahwinan aku lagi...abg ajoi dah kerap outstation...cuma orang cakap..takde la kerap sangatkan..mungkinkah disebabkan faktor tu jugak....dina jadi camni..?hahaha...pembawakan orang cakapkan...bunyi macam tak logik ye...tapi aku rasa macam ye je...baby dina ni sangat sensetif...haaa tu semua pe'el-pe'el aku time pregnantkan dia tu...sebabnya...aku sendiri yang alami...time pregnant dina...aku macam kena pandai uruskan diri aku sendiri..serba serbi kena buat sendiri......sedih tul rasa time tu...hahaha...rasa macam abg ajoi tak sayang i je...padahal time pregnant lah aku rasa aku paling manja..nak apa semua abg ajoi turutkan.....sengal betul...tabah je dia layan...duk ulang alik dari opis hantar lauk tengahari...punye lah manja...nak masak pun malas...alasan tak larat...pengsan camni ....hahaha..time tu nak sangat samsung galaxy tab...kemain suprise time besday,bukak-bukak kotak kek..sekali tengok bukan kek..tapi galaxy tab...wow...so sweet jugak abg ajoi ni.....hahaha..time pregnant jela ye...;p.Tetiba rasa nak baby pulak...hahaha...jangan harap ye abg ajoi nak melayan dah  pe'el-pe'el macam ni...sowi babah..tu bukan perangai mama tu..tu pe'el nak dapat baby dina time tu...kihkihkih...

Lagi satu sebab kalau tak silap aku..time tu abg ajoi tengah sibuk dengan projek fisrt myvi..kalau tak silap aku lah...kau bayangkan...gie check up baby pun gigih kena gie sendiri hahaha...siap merajuk-merajuk bagai weeii dengan dia..jenuh la dia nak melayan pe'el aku...yela aku kena lah faham kan kerja dia macam mane...pastu time2 dia tengah busy pulak rezeki nak dapat baby..alhamdulilah syukur sangatkan...cuma yela orang pregnant ni biasa la emosi tu selalunya tak menentu...tapi alhamdulilah...walaupun seksa rasa tiapkali check up banyak kena gie sendiri jer..tapi time aku pantang...aku puashati sangat...sebab abg ajoi ambil cuti seminggu lebih jugak dan jaga aku time pantang baby dina...time tu syukur tak terkata..kemain dia buat suprise kan...aku pun just pantang kat rumah sendiri je time bby dina dulu...sambil dibantu oleh mak mertua..thanks mak..:) Time tu rasa..wahh berbaloi2 kau gie check up sesorang bawak perot...hahaha..walaupun tiapkali pegi tula aku majuk dengan dia..24jam meeting je...sentap tul....habis dah keje dengan jepun..so hadap lah...hihi...and now...sebab tu bila aku pikirkan balik...kalau nak baby..elok lah biar projek baru ni settle dulu...kalau tak..hadap lah sentap untuk sekian kalinya lagi...Apa-apa pun kalau rezeki ada..apa salahnya kan...aku pun dah semakin berumur...kang kalau jauh2 sangat..rasa penat...ni pun rasa dah jauh sangat ni baby dina dah 6 tahun...tapi stay panggil baby lgi...;p

Aku kekadang risau memikirkan dina ni,bukan apa..dia dah lah rapat dengan babahnya...korang bayangkan ye..kalau babahnya balik lewat time kerja pun dia tanya aku berulang-ulang...
'mane babah mama' 'kenapa babah balik lambat mama' 'call babah mama' 'dina rindu babah lah babah mama'' Ehhh banyak lagi soalan-soalan yang pelik-pelik pun ada ye...hihi....sampai kekdang aku tak larat nak jawab semua soalan dia..kalau abg ajoi dah sampai rumah...baru aku rasa dapat bernafas sikit...haha....nak marah tak boleh...dah budak cerdik nak kata apa kan...memang lah dia akan sentiasa tanya macam-macam persoalan..so redha jela ye...

Malam tadi aku paling syahdu...selalunya lepas dia habis bercakap dengan babahnya kat fon...ada masa2nya dia akan menangis...biasa lah kan terr emo lebih budak sorang ni haha...geli hati tengok kekadang tu...tapi malam tadi..dia ok sangat tau...memang takde nangis apa semua lah..yela mungkin baru sehari kan babahnya takde..tapi time aku nak tidokan dia...adalah dia cakap..'mama dina rindu babah sangat2'...adoihaiii...budak sorang ni...jenuh la duk pujuk dia..sampai lah dia terlena..pastu semalam..aku pulak tido memang lewat gila..mane taknya..syok pulak layan movie 'surga yang tak dirindui'..best gila cete ni weeii...kemain tersedu sedan duk nangis hahaha...sengal gila..tak puas tengok kat fon..bukak laptop hahaha...hampeh betul perangai tu kan...;p time2 abg ajoi takde la aku nak hadap cete movie baru best...time dia ada..tak kan la ko nak hadap laptop kau tu 24 jam...mau melambung laptop aku tu hahaha...tapi tak pernah la abg ajoi lambungkan lagi...hahaha...jangan brani-brani ye babah...kesayangan sangat ye laptop tu...awak jugak yang hadiahkan....;p

Ehh dah melalut pulak weeii...haaa sambung part dina tadi...etah macam mane tengah syok aku layan cete tu..dengar dia merengek-rengek sebut 'babah babah..' ehh budak ni...nasib baik aku kat sebelah dia je..terus duk peluk and usap2 pale dia.....time tu rasa panas badan ni...huhu...terus kejutkan dia kasi makan ubat semua...hurmmm..kalau dia dah bangun...memang ubat sangat la kan...comfirm lah menangis tanya babah....uwaaaa...mama pun rasa nak join nangis jugak la camni...hahaha...over tau mama korang ni...;p nasib baik time tu dah nak abis ending cerita tu..kalau tak mau lagi lambat aku tido...nie pun rasa baraii jugak ni bijik mata ni weeiii...huhu...padahal semalam elok je dia gie sekolah apa semua...ceria jer..kemain duk sepah rumah...huhu...bertabah lah mama korang time-time babah takde ni...patut lah abg ajoi tak pernah izinkan aku berkerja...prinsip dia..biar dia yang susah cari duit...mama duduk rumah uruskan anak and babah...benda-banda camni lah agaknya kan...sebab pagi tadi pun babahnya dah whspp aku tanya anak bongsu dia ni...mau malam ni aku rasa berdrama bby dina ni ngan babahnya.. hahaha...


budak mata sepet...hehe

ni gambar semalam...nak sent kat babahnya...elok jer time ni...cuma batok jela sikit...takde pulak nampak ciri-ciri nak demam...sian anak mama ngn babah ni...


ok lah terpanjang pulak bebel harini...mood dina tengah tido tu..baru lepas makan ubat...sat lagi nak kena bawak jugak gi klinik...buatnya big bos call tanya anak dia..tak bawak-bawak lagi..mau sentap adik ina kena bebel...abg ajoi ni kalau bab anak-anak sakit ke apa ke...dia bukannya boleh lengah-lengah...dan percaya lah sat lagi berdering telefon aku tu..biarpun jauh dri osaka...hahaha..

bye...





Tiada ulasan:

Catat Ulasan